flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Вищої ради правосуддя: підхід до зміни мережі судів має бути виваженим та узгодженим

16 вересня 2020, 10:37

Голова Вищої ради правосуддя: підхід до зміни мережі судів має бути виваженим та узгодженим

 
 
При визначенні нової мережі судів потрібно враховувати щільність населення, географічне розташування районів, комунікації, транспортне сполучення, — Андрій Овсієнко.
 

При визначенні нової мережі судів потрібно враховувати щільність населення, географічне розташування районів, комунікації, транспортне сполучення. На цьому наголосив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна», відповідаючи на запитання про переформатування судів у межах адміністративно-територіальної реформи.

«Постановою парламенту «Про утворення та ліквідацію районів» затверджено новий адміністративно-територіальний поділ нашої держави. Він істотно відрізняється від звичної системи. Відповідно до статті 19 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» підставою для утворення чи ліквідації суду є, в тому числі, зміна адміністративно-територіального устрою. Тобто мережа буде приведена у відповідність до нового устрою», – розповів Андрій Овсієнко.

 

При цьому він звернув увагу на важливість зваженого підходу до цього питання, аби, реформуючи мережу судів, не отримати ще більшої проблеми з доступом до правосуддя. «Щоб визначити, скільки судів має бути в районі, потрібно врахувати і щільність населення, і географічне розташування, і комунікації», – зауважив Андрій Овсієнко.

На його думку, підходити до змін потрібно комплексно і системно: «Відповідно до нового устрою реформуватимуться і прокуратура, і правоохоронні органи. І це все має бути прив’язано територіально для ефективності взаємодії. Адже якщо судова система сама собі визначить, де будуть суди, а прокуратура і правоохоронні органи, зі свого боку, самостійно визначать місцезнаходження своїх установ, може виникнути проблема: буде незрозуміло, який суд розглядатиме матеріали кримінального провадження, клопотання прокуратури».

 

Ці процеси, на переконання Голови ВРП, мають бути узгодженими, відбуватися синхронно, з урахуванням змін до кримінального процесуального та інших процесуальних кодексів. «На сьогодні така робота проводиться, ми обговорюємо модель, що забезпечить найбільш ефективні розташування і кількість судів, які будуть функціонувати в державі», – повідомив він.

Андрій Овсієнко нагадав: у Верховній Раді зареєстрований законопроект № 3025а, яким пропонується встановити, що до прийняття цього закону місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах раніше визначеної територіальної юрисдикції, але не пізніше 1 січня 2022 року. Протягом перехідного періоду, додав Голова ВРП, важливо визначити, на яку територію поширюється юрисдикція кожного діючого суду. Щоб у подальшому не виникало суперечок щодо того, який суд буде розглядати ту чи іншу справу після зміни меж районів.

 

Нагадаємо, 17 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла Постанову № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів». Нею змінено адміністративно-територіальний устрій, який є територіальною основою для організації та діяльності місцевих органів державної влади, зокрема місцевих судів. Суди загальної юрисдикції в нинішній системі координат прив’язані здебільшого саме до районних центрів. Проте районними центрами в деяких випадках визнані населені пункти, які раніше ними не були та не мали судів на власній території. Відповідно, кількість судів в Україні має бути приведена у відповідність до кількості новостворених районів. Проте на сьогодні відсутні правові механізми, які врегульовують питання зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів.

Джерело: «Судово-юридична газета»